Un jove cardoní tradueix el web del Setge a l’anglès després d’una aventura americana

Del somni americà a la història catalana. Aquesta seria una bona forma de resumir el periple de Joan Vilajosana (Cardona, 1995), l’estudiant de 2n de Batxillerat que ha traduït desinteressadament el web del Setge de Cardona. Aquest jove cardoní va decidir passar el curs 2011-12 als Estats Units amb l’objectiu de perfeccionar l’anglès i, sobretot, comparar les tradicions i festes catalanes i nordamericanes. I, només tornar d’aquesta aventura, va veure en elsetge.cat una bona possibilitat per practicar la llengua anglosaxona i ajudar a difondre al món el capítol més apassionant de la història de la seva vila.

“Era una pena que només els catalanoparlants poguessin entendre el web del Setge”, afirma Joan Vilajosana, “i alhora podia ser una bona manera de començar a treballar en el camp de la traducció, en el qual em vull especialitzar”. Al mateix temps, va pensar que l’oportunitat, “a més d’obrir portes al meu futur, podria aportar el meu granet de sorra al projecte d’E2S i al reconeixement històric del poble i del castell de Cardona”, recorda.

En la seva feina, el jove traductor del Setge ha procurat respectar al màxim la literalitat, però ha hagut d’adaptar-ne algunes de les expressions i afegir-hi contextualitzacions, amb l’objectiu d’evitar que el lector estranger hi pugui trobar dificultats de situació a nivell històric o geogràfic. En tot cas, es mostra convençut que la història del Setge de Cardona de 1711, que en el seu  moment va tenir una enorme transcendència internacional, pot cridar l’atenció a qualsevol usuari interessat per la història universal.

Realitzar la traducció dels continguts del web del Setge, resultat de la llarga investigació d’E2S Productora durant més de tres anys, va servir a Joan Vilajosana per a molt més que per a practicar la llengua: “hi havia un pilot de vocabulari militar que desconeixia, fins i tot en català. No només he enriquit el meu nivell d’anglès, sinó que també he enriquit la meva cultura general, especialment en el camp de la història”. El que va passar a Cardona la tardor de 1711 demostra, segons Vilajosana, que “la voluntat d’un poble motivat no es pot menystenir”, i el mateix podem dir sobre l’empenta d’un jove emprenedor com ell.

Actualment, Joan Vilajosana se centra en el segon curs de Batxillerat i en el seu Treball de Recerca, centrat precisament en la comparació entre les cultures populars i tradicionals de Catalunya i els Estats Units. No és cap secret que el país necessita matèria gris com la seva.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>